Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

1858 " ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ"

1858 Φεβρουάρίου 18.- Προαναγγέλλεται,   από τον δικηγόρο της Καλαμάτας Π. Γ. Κατσίρη, με αγγελία  σε εφημερίδα των Αθηνών, ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει στη Καλαμάτα η εφημερίδα το « ΔΙΚΑΙΟΝ» ( Εφημερίς της Νομολογίας και Νομοθεσίας) :

« Αγγέλομεν την έκδοσιν εφημερίδος υπό τον τίτλον « «Δίκαιον». Η εφημερίς αύτη δίς του μηνός εκδιδομένη θέλει περιέχει την νομολογίαν των Ελληνικών και Γαλλικών Δικαστηρίων καθ’ όσον συμβιβάζεται προς την ημετέραν, διαφόρους γνώμας και νομικάς πραγματείας των ημετέρων και ξένων νομοδιδασκάλων, διάφορα σπουδαία νομικά ζητήματα, εκδιδομένους νόμους, διάφορα περίεργα δικαστικά, και πάν ότι αφορά το δίκαιον και τον νόμον... Η έκδοσις της εφημερίδος αυτής θέλει αρχίσει άμα ο ανάλογος αριθμός συνδρομητών συμπληρωθή . Αφιερούται δε εις τον δικανικόν κόσμον υπέρ ου θέλει πονήση Καλάμαι 18 Φεβρουαρίου 1852. Ο Εκδότης Π. Γ. Κατσίρης» . 


Στις 24 Μαρτίου 1859, κυκλοφόρησε, το « ΔIΚΑIΟΝ» ( Εφημερίς της Νoμoλoγίας και Νoμoθεσίας), εκδιδoμένη την 1ην και 15ην εκάστoυ μηνoς, Εκδότης και συντάκτης Π. Γ. Κατσίρης  Εκ της τυπογραφίας Δ. Δημητριάδoυ Καλάμαι. ‑ 


Ο δικηγόρος Παν. Γ. Κατσίρης, ήταν ένας από τους πλέον μορφωμένους δικηγόρους της εποχής του, γνώστης της Γαλλικής γλώσσης, ουτοπικός σοσιαλιστής, που συμμετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων της πόλης. Το «ΔΙΚΑΙΟΝ» βγαίνει οκτασέλιδο, κάθε δεκαπέντε ημέρες, δίστηλο και με συνεχιζόμενη αρίθμηση των σελίδων του. Για την εποχή του, μα και σήμερα ακόμη, το «ΔΙΚΑΙΟΝ» ήταν  εξαιρετικό περιοδικό. Στη πρώτη σελίδα κάθε τεύχους,  δημοσιεύεται περίληψη περιεχομένων που είναι: άρθρο ή μελέτη νομικής φύσεως, νομολογία των ελληνικών και ξένων δικαστηρίων ( κατά προτίμηση γαλλικών), αποφάσεις του Αρείου Πάγου, του Εφετείου Ναυπλίου, του Πλημμελειοδικείου και Ειρηνοδικείου της Καλαμάτας ( των τελευταίων δικαστηρίων πάντα σχολιασμένες ), ερμηνευτικά σχόλια νομικών όρων, σημειώματα γύρο από το Διεθνές Δίκαιον κλπ...
Ο Π.Γ. Κατσίρης γράφει στο πρώτο φύλλο της εφημερίδος ότι :

« Επιχειρώ την έκδοσν της υπ’ εμού αναγγελθείσης Νομικής εφημερίδος. Συναισθάνομαι το βάρος όπερ ανεδέχθην και το ανεπαρκές των δυνάμεών μου, αλλ’ υπείκω εις τας προτροπάς φίλων, διακεκριμένην εν τη κοινωνία κατεχόντων θέσιν, πέπεισμαι δε ότι οι αναγνώσται υμών, οίτινες άλλως θέλουσιν εύρει πάσαν ικανοποίησιν των προσδοκιών των αναλόγως των μέσων των Επαρχιών και των υπαρχουσών δυσχερειών, θέλουσι κρίνει το φύλλον μας μετ’ επιεικίας. Το φύλλον ημών πρωτότυπον εις το είδος του, ως το προαναγγείλαμεν, θέλει καταστήσει προσιτά διάφορα ζητήματα, άγνωστα μέχρι τούδε, και των οποίων η λύσις οθκ’ ολίγον ενδιαφέρει την νομολογίαν. Ουδόλως περιοριζόμενοι εις την ξηράν των δικαστηρίων μας νομολογίαν, θέλομεν περιλάβει εν αυτώ πάσαν αναγκαίαν ύλην ουχί μόνον εις τους περί το δίκαιον ασχολουμένους, αλλά και εις πάντα θέλοντα ν’ αρυσθή ωφέλιμον τι εκ των στηλών του Δικαίου… Ουτω δ’ η Μεσσηνία, ο ιστορικός αυτός τόπος, είνε πεπροικισμένος δια δύο εφημερίδων, της μεν πολιτικής, της δε επιστημονικής. Το μέγα δε της επιτυχίας μέρος εξήρτηται εκ της των νομικών χορείας, ήτις ευτυχώς εν Ελλάδι αποτελεί το ευκλεές ωράϊσμα της κοινωνίας μας…. Καλάμαι 15 Μαρτίου 1859 . Ο Εκδότης και Συντάκτης Ο.Γ. ΚΑΤΣΙΡΗΣ, Δικηγόρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου