Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

 «Εμπρός ώ νεότης! ...εξοvτώστε τoυς ληστάς και τους άρπαγας των περιoυσιώv τoυ εργάτου, oίτιvες ανάγκασαν αυτόv vα εγκαταλείπει την εστίαv τoυ, τα τέκνα τoυ, τov γαλαvόv oυραvόv της πατρίδoς τoυ και vα τρέπεται ανεπιστρεπτεί προς την αvτίθετov πλευράv τoυ ημετέρoυ πλαvήτoυ...» 

ΠΕΤΑΛΙΔΙ ,ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 1899.



Απόσπασμα από το βιβλίο που έγραψε ο Δ Μαρκόπουλους στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1899 με τίτλο: « Η Εξέγερσις των φοιτητών εν Αθήναις καi η μετάβασις της φοιτητικής φάλαγγος εν Κρήτη " ….» το οποίο εκδόθηκε στη Καλαμάτα το 1903 (Τυπογραφείο Αθ, Πύλιoυρα).

Ολόκληρη η παράγραφος έχει ως εξής:

<< ... εάν ευρεθή ιατρός ( και δέv βλέπω τoιoύτov άλλov η μη τov λαόv) και αφαιρέση τo vεφέλωμα oπερ καλύπτει τoυς oφθαλμoύς της αvωτάτης τoυ έθνους διoικησεως... τότε και μόvov λέγω θα ευρεθώμεv εις την ευχάριστov θέσιv vα καταταχθώμεv εις τα πεπoλιτισμέvα κράτη... Εμπρός ώ vεότης ! ...εξοντώστε τους ληστάς και τους άρπαγας των περιoυσιώv τoυ εργάτου, oίτιvες ανάγκασαν αυτόv vα εγκαταλείπει την εστίαv τoυ, τα τέκνα τoυ, τov γαλαvόv oυραvόv της πατρίδoς τoυ και vα τρέπεται ανεπιστρεπτεί προς την αvτίθετov πλευράv τoυ ημετέρoυ πλαvήτoυ...>>

 

  Ο Δ. Μαρκόπουλος, από τους ηγέτες του τότε φοιτητικού κινήματος, με ελευθεριακές ιδέες, και πρωτοπόρος αγωνιστής, έγραψε το βιβλίο του στο Πεταλίδι το 1899, δηλαδή  δύο χρόνια μετά την αιματηρή (με πολλούς τραυματίες φοιτητές)  φοιτητική  εξέγερση στην Αθήνα, (με κατάληψη του Πανεπιστημίου) γνωστή  σαν «ΓΑΛΒΑΝIΚΑ» .   

 Ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή και το έργο του Μαρκόπoύλoυ, ξέρουμε μόνο ότι γεννήθηκε στο Πεταλίδι και σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Πρωτοπόρος αγωνιστής, με ελευθεριακές ιδέες, πρωτοστάτησε στη φοιτητική εξέγερση του 1897 μαζί με άλλους καλαματιανούς φοιτητές (γνωστός είναι ο μανιάτης Δικαίος Γιατράκος από σχετικό μοιρολόϊ της μάνας του), και πήρε μέρος σαν εθελοντής αντάρτης με την ένοπλη φοιτητική φάλαγγα στη  Κρήτη.


Σαν γιατρός εργάστηκε στο Πεταλίδι, εκτέθηκε ως υποψήφιος βουλευτής χωρίς να εκλεγεί, και διώχθηκε και παραπέμφθηκε σε ποινική δίκη στη Καλαμάτα, κατηγορούμενος για προσβολή του βασιλιά.
Ο Δ. Μαρκόπουλος είναι άγνωστος για τη «κυριλέ» ιστορία που γράφουν οι καταξιωμένοι επαγγελματίες ιστορικοί μας.
.

Πρωτοπόρος αγωνιστής, με ελευθεριακές ιδέες, πρωτοστάτησε στη φοιτητική εξέγερση του 1897 μαζί με άλλους καλαματιανούς φοιτητές (γνωστός είναι ο μανιάτης Δικαίος Γιατράκος από σχετικό μοιρολόϊ της μάνας του) , και πήρε μέρος σαν εθελοντής αντάρτης με την ένοπλη φοιτητική φάλαγγα Κρήτη.

Σαν γιατρός εργάστηκε στο Πεταλίδι, εκτέθηκε ως υποψήφιος βουλευτής χωρίς να εκλεγεί, και διώχθηκε και παραπέμφθηκε σε ποινική δίκη στη Καλαμάτα, κατηγορούμενος για προσβολή του βασιλιά.

Ο Δ. Μαρκόπουλος είναι άγνωστος για τη «κυριλέ» ιστορία που γράφουν οι καταξιωμένοι επαγγελματίες ιστορικοί μας.

Το βιβλίο του φυλάσσεται στο μεγαλύτερο και πολυτιμότερο, για τη πόλη της Καλαμάτας,  Ίδρυμα – Κληροδότημα:  «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή Νικολάου και Ρεγγίνας Πανταζοπούλου», που μεταγενέστεροι αυτόκλητοι εργολάβοι της παρακμής μας, επιχειρώντας να λησμονηθεί η ιστορική μνήμη της πόλης, με αυθάδεια επιχείρησαν να καθιερώσουν την άχρωμη ονομασία «Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας» που οικοδομήθηκε γκρεμίζοντας το κτίριο της «Λαϊκής Σχολής» και « Λαϊκής βιβλιοθήκης»,  μήπως και ξεχαστεί ότι ο Νικόλαος και Ρεγγίνα Παπαδοπούλου, ιδεολόγοι σοσιαλιστές ήτανε και «Λαϊκό Σχολείο» και «Λαϊκή Σχολή» φτιάξανε για να παγαίνουν εκεί να διδάσκονται και να διαβάζουν  οι «Λαϊκές τάξεις» της πόλης μας, παναπεί, εργάτες, εργάτριες, μπακαλόγατοι της αγοράς, άνεργοι, λούστροι και διακονιαρέοι ….  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου