Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

1829.- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Μετά την Επανάσταση, ένα λασποχώρι ήτανε η Καλαμάτα, και μόνο 150 περίπου οικογένειες κατοικούσαν εκεί,  όλο φοβέρες και πλιάτσικο στα χέρια Μανιατών, πειρατών και άλλων ρέμπελων, που οπλισμένοι μπαινοβγαίνανε και τριγυρνούσαν στο Μεσσηνιακό κάμπο και στους λιμνιώνες στις άκρες της θάλασσας του μεσσηνιακού κόλπου, και καμιά εξουσία δεν μπορούσε να σταθεί στη πόλη , ούτε αρχές και δικαστήρια. 
Γι’ αυτό και το πρώτο δικαστήριο, που έφτιαξε η επαναστατημένη "Ελληνική Πολιτεία", έγινε μακριά από τη Καλαμάτα, στη πόλη "Φιλιατρά"  που το έτος 1829 ορίστηκε σαν προσωρινή έδρα του Δικαστηρίου, με την εξής σύνθεση του δικαστηρίου : 

 και κλήθηκαν οι Δικαστές 
να δώσουν τον ακόλουθο όρκο:   

« Αρ. 10. 53
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.....
Ο όρκος των Δικαστών.
Εν Ονόματι της Αγιοτάτης και Αδιαιρέτου Τριάδος,
Ορκίζομαι να δικάζω κατά τους νόμους της Ελληνικής πολιτείας, και δια καμμίαν περίστασιν να μη παρεκτραπώ εις τας αποφάσεις μου από αυτούς.
Να μην προδίδω τα συμφέροντα της κοινωνίας, ούτε τα συμφέροντα των δικαζομένων
Να μην δέχομαι καμμίαν παράκκλησιν ή πληροφορίαν εκτός του Δικαστηρίου περί της δικαζόμενης υποθέσεως. Να μην καταδεχθώ ποτέ να λάβω από κανένα, και δια καμμίαν πρόφασιν, αμέσως ή εμμέσως, το παραμικρόν δώρον.

Να μην επηρεάζομαι ούτε από έχθραν, ούτε από κακίαν, ούτε από φόβον, ούτε από συμπάθειαν, αλλά να δίδω την ψήφον μου με την αφιλοπροσωπίαν και σταθερότητα, αι οποίαι ανήκουν εις άνθρωπον δίκαιον και ελεύθερον»΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου