Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

1830 ΕΚΘΕΣΙΣ ΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙΣΗΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

« ΄Εκθεσις κεφαλικής ποινής εκτελεσθείσης εν Καλαμάτα 
την 17 Νοεμβρίου 1830. 
Κατά την υπ’ αριθμ. Λ΄ εγκληματικήν απόφασιν 
του κατά την Κάτω Μεσσηνία Πρωτοκλήτου Δικαστηρίου 
της 4 Νοεμβρίου 1830.
Ο Δημήτριος Κασιμάτης Σπαρτιάτης, ετών 35, ήτο συντροφοναύτης εις το ιόνιον πλοίον  του εκ Κυθήρων Θεοδωρή Λογοθέτου κατά το 1826, ότε ανεχώρησεν το πλοίο αυτό από Σύραν εις Μεθώνην φέρον επιβάτας την Ραλλούν, σύζυγον του Αινίτου Δημητρίου Μαλκότα, τον υιόν αυτής Μιχαλάκην και τον υπηρέτην της Λασκαράκην.  Καθ’ οδόν πλησίον της Ελαφονήσου, ο πλοίαρχος και οι ναύται εφόνευσαν τους ειρημένους  τρείς επιβάτας και διήρπασαν τα χρήματα και τα πράγματά των.
Ο Δημήτριος Κασιμάκος, εις των κακουργησάντων, συλληφθείς υπεβλήθη εις το ανήκον Δικαστήριον, και δια της άνω μνησθείσης αποφάσεως κατεδικασθη εις θάνατον, ως αποδειχθείς ένοχος φονοπειρατίας.
Ο κατάδικος δι’ αναφοράς του από α΄  Σεπτεμβρίου 1830 προς την Α.Ε εζητήσατο χάριν,  αλλ’ η Κυβέρνησις απήντησεν ότι δεν δύναται να παραχωρήση χαριν δια τοιαύτα εγκλήματα.
Όθεν το Δικαστήριον διέταξε την εκτέλεσιν της ειρημένης αποφάσεώς του, ήτις κ’ εξετελέσθη κατά την εφεξής υπ’ αριθμόν 716 αναφοράν της Αστυνομίας Καλαμάτας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Προς τον Διοικητήν Καλαμάτας και  Νησίου ,
Ο πρ. Αστυνόμος Καλαμάτας.
Κατά την έννοιαν της υπ’ αρι. 854 προσκλήσεως της Διοικήσεως ταύτης και του επισυναπτομένου αντιγράφου της Διαταγής του Δικαστηρίου, προσκαλέσας τον αρχηγόν της ενταύθα πολιτικής φρουράς, και απελθών μετ’ αυτού την χθεσινήν μετά την μεσημβρίαν, άμα εγχειρισθείσης  μοι της αυτής προσκλήσεως  εις το ενταύθα Δεσμωτήριον, παρέλαβον τον εν αυτώ κατάδικον Δημάκην κασιμάκον, και φρουρούμενον παρ’ όλης της εκτελεστικής δυνάμεως και παρά του περί ου είρηται αρχηγού , οδηγήσας αυτόν  εις το Δικαστήριον.  Εκεί ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσεν εις αυτόν την πράξιν ,  δι’ ης απορρίπτεται η της χάριτος αίτησις νουθετήσας και προτρέψας τον άνθρωπον  κατά το ενόν, όπως αφοσιωθή εις το έλεος του παντοδυνάμου` επομένως τούτου πλησιάσας  εις τον κατάδικον, επ’ αυτώ τούτω διορισθείς πνευματικός πατήρ  αρχιμανδρίτης  Γεράσιμος ιερομόναχος , φέρων την ιερατικήν του στολήν και με τον σταυρόν εις τας χείρας  τον καθοδήγησε τα εικότα` μετά την πράξιν ταύτην dε συνοδεύσαντες αυτόν κατά το όμοιον τρόπον μεταφέραμεν εις τον ιερόν ναόν του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ένθα εισελθών αυτός και ο παρακολουθών ιερεύς , διετάχθησαν ακολούθως οι στρατιώται να περικυκλώσσωσι την εκκλησίαν φυλάττοντες ακριβώς τας θύρας της εισόδου και εξόδου.
Έμεινε λοιπόν ο καταδικος εις την εκκλησίαν χθες μετά την μεσημβρίαν και εφεξής δι’ όλης της νυκτός , εξομολογούμενος εις τον ιερέα τα αμαρτήματά του και προσευχόμενος αδιακόπως μέχρι σήμερον το πρωί.
Τότε προς πλειοτέραν αισθαντικήν παράταξιν, διέταξα να σημάνωσι  όλους τους ιερούς κώδωνας καθ’ ον τρόπον συνειθίζεται  εις τον εντφιασμόν των θνησκόντων , και ταυτοχρόνως  με το κτύπημα  των κωδώνων συνοδεύσαμεν  αυτόν εις τον τόπον της καταδίκης  εις την παλαιάν επικαλουμένην Μητρόπολιν  και παλιά μνήματα, συνακολουθούντος  και του ιερέως καθ’ όλην την  διάρκειαν της οδοιπορίας, αφού προηγουμένως  διήλθομεν  δια της αγοράς έχοντες  περιεστοιχισμένον καλώς  τον κατάδικον παρ όλης της οπλοφόρου φρουράς.
Εκεί εκαθέσθη ο κατάδικος επί του προετοιμασθέντος τάφου του παραινούμενος  μ’ όλην την ζέσιν παρά του ιερέως, και αφού εκαλύφθησαν οι οφαθλμοί του, τρείς εκ των στρατιωτών πυροβολήσαντες  κατά της κεφαλής του  τον εθανάτωσαν εις την στιγμήν. Τοιουτοτρόπως δε τελειωθείσης  της εκτελέσεως της ποινής. Ο ιερεύς ενταφίασεν αυτόν με τας απαιτουμένας θρησκευτικάς τελετάς.
Αλλ’ εις την οποίαν διευθύνω εις το Δικαστήριον τούτο κατά χρέος έκθεσιν της ειρημένης κεφαλικής εκτελέσεως, δεν δύναμαι ν’ αποσιωπήσω τη γενναιότητα του καταδίκου , όστις καθ’ όλον το διάστημα της παρατάξεως δεν έδειξε την παραμικράν δειλίαν του θανάτου` αλλ’ εφαίνετο σχεδόν όλος αδιάφορος, νουθετών το πλήθος των παρακολουθούντων θεατών να λάβωσι παράδειγμα από τον εαυτόν του, και να ζώσι τιμίως εις τον κοινωνικόν τούτον βίον δια να μη γίνωσι μέτοχοι της τύχης του.
Εν Καλαμάτα τη 17 Νοεμβρίου 1830

Ο Αστυνόμος Ζ. Μαρατάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου